خانه تاریخی زعیم از بناهای تاریخی و مکانهای دیدنی قزوین به شمار میرود. هرچند از تاریخچه خانه در اسناد مکتوب اطلاعاتی به دست نیامده است؛ اما بر اساس تاریخ ثبت شده روی کتیبهای که در شاهنشین (قسمت جنوبی بنا) قرار دارد، قدمت خانه را به دوران صفویه نسبت میدهند. قسمت شمالی بنا که شامل خانه بوده، تخریب شده است. در قسمت جنوبی، یعنی شاهنشین میتوان تزییناتی از جمله مقرنسکاری، گچ بری، آینهکاری و نقاشی را دید. از سه حیاط و دو آب انبار خانه تنها یک حیاط آن باقی مانده است.
خانه شهیدی قزوین از عمارتهای تاریخی قزوین است که نشانگر سبک معماری قزوین محسوب میشود. قسمت اندرونی خانه از بین رفته و تنها قسمت بیرونی آن در دو طبقه باقی مانده است. اتاقهای کوچک کم ارتفاع و در دو طبقه در دو سوی تالار مرکزی با مهمانخانهای که سقفی بلند دارد قرار گرفتهاند. مهمانخانه با خنچه پوش، قابهای چوبی، گچبری و نقاشی روی چوب و دیوار تزئین شده است. خانه شهیدی یا خانه امام جمعه شهیدی در محله آخوند قزوین قرار دارد. این محله از مناطق تاریخی قزوین به حساب میآید که قدمت شکل گیری آن را دوره صفویه میدانند.
خانه و حسینیه امینیها، از خانههای زیبا و اعیانی قزوین است که توسط حاج محمد رضا امینی از اعیان تجار قزوین در مغرب رودخانه دزج ساخته شد که بعدها در زمان پهلوی اول رودخانه پر شده و خیابات مولوی به جای آن احداث گردید.
این ساختمان در سال ۱۲۷۵ هجری قمری با دو طبقه بنا گردیده و در آن وقت مبلغ چهل و هشت هزار تومان صرف ساخت آن شدهاست. در میان بنا سه تالار ساخته شده که امتداد آنها به موازات یکدیگر از شرق به غرب ا ست و میان دو حیاط شمالی و جنوبی قرار دارد. تالارها دارای ارسیهای بسیار زیبایی بوده که در هنگام روضه خوانی با بلند کردن آنها، هر سه تالار یکی میگردند و محوطه سر پوشیده بزرگ و آیینه کاری زیبایی تشکیل میدهند. در وسط تالار بزرگ چهلچراغ آویخته شده و فرشهای تالار یک تخته و عتیقه بوده است. زیر تالارها خالی بوده و سردابه، زیر زمین، شربتخانه و انبار ساختهاند.