اگر به تاریخچه علم فیزیک نگاه کنیم ملاحظه مینماییم که فیزیک کلمه یونانی است که به معنی طبیعت میباشد؛ و اولین بار ارسطو این نام را برای علم فیزیک برگزید؛ اما اگر اندکی دقیق شویم، میبینیم که این نامگذاری واقعاً بجا و شایسته است. آری فیزیک علم طبیعت است و چون انسان همواره در طبیعت زندگی میکند زندگی او از طبیعت به طور کامل متأثر میگردد. میتوان گفت که فیزیک با زندگی انسان کاملاً عجین شده است.
دوره تحصیلی:
دوره دوم آموزش متوسطه› متوسطه نظری› ریاضی و فیزیک› پایه دوازدهم
نام کتاب: فیزیک (۳) - پایۀ دوازدهم دورۀ دوم متوسطه
پدیدآورنده: سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی
مدیریت برنامهریزی درسی و تألیف: دفتر تألیف کتابهای درسی عمومی و متوسطه نظری
مدیریت آمادهسازی هنری: اداره کل نظارت بر نشر و توزیع مواد آموزشی
ناشر: شرکت چاپ و نشر کتابهای درسی ایران
کتاب فیزیک (۳) برای پایهٔ دوازدهم دورهٔ نظری و برای رشتهٔ ریاضی و فیزیک تألیف شده است.این کتاب مبتنی بر این آموزه بنیادین است که فیزیک، علمی تجربی است و هیچ نظریهای در آن نمیتواند بهعنوان حقیقت پایانی و غایی مطرح شود؛ به عبارت دیگر، همواره این امکان وجود دارد که مشاهدهها و آزمایشهای جدید ایجاب کنند که یک نظریهٔ فیزیکی بازنگری و حتی رد شود.
این کتاب شامل سه بخش اساسی مکانیک، موج و فیزیک جدید است. بخش مکانیک، از مباحث حرکت، دینامیک و حرکت دایرهای یکنواخت تشکیل شده است که دانش آموزان با مقدمات برخی از این مباحث در علوم نهم و فیزیک (۱) آشنا شدهاند. ضمناً بخشی از مطالب ریاضی مرتبط در سالهای قبل آموزش داده شده است و بخشی نیز در سال جاری آموزش داده خواهد شد. بخش موج، از مباحث حرکت نوسانی، امواج مکانیکی (شامل امواج فنر، صوتی و...) و امواج الکترومغناطیسی و نیز برهمکنشهای امواج شامل (بازتاب، شکست، پراش و تداخل) تشکیل شده است. بخش فیزیک جدید، از مباحث فیزیک اتمی (شامل اثر فوتوالکتریک، طیف خطی، مدلهای اتمی و لیزر) و فیزیک هستهای (شامل ساختار هسته، پرتوزایی طبیعی و نیمهعمر، شکافت و همجوشی هستهای) تشکیل شده است.
سرفصلهای مطرحشده در این کتاب به شرح زیر میباشد:
- فصل اول: حرکت بر خط راست
- فصل دوم: دینامیک و حرکت دایرهای
- فصل سوم: نوسان و موج
- فصل چهارم: برهمکنشهای موج
- فصل پنجم: آشنایی با فیزیک اتمی
- فصل ششم: آشنایی با فیزیک هستهای