چرا سواد رسانهای؟
از قول ابوالفضل بیهقی، مورخ و نویسنده معروف ایرانی، نقل کردهاند که «هر کتابی ارزش یکبار خواندن را دارد.»
حالا اگر ما بدون توجه به عنصر زمان این سخن را بپذیریم و سرمشق خود قرار دهیم چه خواهد شد؟ به پدیدههایی چون، فناوریهای ارتباطات و اطلاعات، وفور رسانهها و آوار اطلاعات و پیام فکر کنید! شاید در دوران ضیق و کمبود اطلاعات و رسانه، هر کتابی ارزش یکبار خواندن داشت، اما در عصر وفور باید با دقت و توجه به اعتبار و کیفیت، و بنا به نیاز و ضرورت دست به انتخاب بزنیم.
ابزار و وسیلۀ این گزینش، به ویژه در حوزۀ پیام و خوراکهای ذهنی، مجهز شدن به تفکر غربالی به جای تفکر اسفنجی است. در تفکر اسفنجی شما هر آنچه از انواع پیامها میخوانید، میبینید و میشنوید را جذب میکنید، تفکر غربالی استعارهای از تفکر نقادانه است، مهارتی که به ما میآموزد که «هر چه پیش آید خوش آید» نگوییم و هر اطلاعات و پیامی را به درون ذهنمان راه ندهیم. پس به عنوان یک انسان دقیق و متفکر، نگاهی به خود و اطراف خود بیندازید و بگویید چرا به سواد رسانه ای نیاز داریم؟
آیا امروزه میتوان بدون رسانهها زندگی کرد؟ شاید امروزه دیگر چنین پرسشی جای طرح نداشته باشد، اما قطعا پرشسهایی مانند آیا شما میخواهید خودتان را در فضای رسانهای مدیریت کنید؟ آیا یادگیری مدیریت مصرف رسانهای برای شما ضروری است؟ از اهمیت فوقالعادهای برخوردار شده است. شاید شنیده باشید که در عصر اطّلاعات، مفهوم سواد دگرگون شده، بیسوادی قرن بیست و یکم با بیسوادیهای دورههای گذشته، تفاوت بسیار دارد و البتّه آثار و ضررهای بیشتر و جبرانناپذیرتری به همراه دارد. در زمانی نه چندان دور، بیسواد کسی بود که قدرت خواندن، نوشتن و حساب کردن نداشت. این تعریف برای سواد و بیسوادی، قرنها و بلکه برای هزارههای پیدرپی معتبر بود.
تغییرات در دوران ما شتاب گرفته است و ما اینک، شهروند دورانی هستیم که دانش و فناوری با سرعتی فوق تصوّر تغییر میکند. لذا طبیعی است که تغییر تعریف سواد، از جمله دگرگونیهای این عصر باشد. نهادهای مختلفی، دانشها و مهارتهای جدیدی را برای زیستن در هزارۀ کنونی ضروری میدانند و بر آنها نام سواد نهادهاند که از آن جمله میتوان به این موارد اشاره کرد:
سواد عاطفی، سواد ارتباطی، سواد مالی، سواد رایانهای، سواد بهداشتی، سواد انتقادی، سواد تلفن همراه، سواد پژوهش، سواد فرهنگی، سواد آموزش و پرورش، سواد حقوقی، سواد بصری و...
لازم به توضیح است فیلمهای پیوست، مرتبط به درس تفکر و سواد رسانهای پایه دهم میباشد.